Wszystko, co musisz wiedzieć o Acai Berry Extreme

Acai Berry Extreme to nowe na rynku tabletki z Acai. Tym razem otrzymujemy coś naprawdę szczególnego – maksymalną dawkę Acai w świetnym jakościowo produkcie i za rozsądną cenę!

Na początku świat zachłysnął się rewelacjami opublikowanymi przez dr Aleksandra Schaussa, uważanego za odkrywcę i głównego popularyzatora amazońskiej jagody. Badania nad działaniem jagód cały czas trwają. Część publikacji potwierdza dobry wpływ jagody na nasze organizmy, choć oczywiście trudno mówić o jakichś spektakularnych cudach. Po prostu potwierdzane są właściwości jagody wynikające z jej specyficznego, nota bene przebogatego, składu.

Co wiemy o jagodzie Acai?

Wyniki badań nad Acai są ogólnodostępne. Wystarczy zajrzeć do anglojęzycznej ⇒Wikipedii, ale dla jasności i wygody już teraz przybliżę Ci skład jagody. I tak:

  • Antocyjany, jest ich w jagodzie sporo, i to one między innymi sprawiają, że jagoda jest jednym z najbogatszych źródeł przeciwutleniaczy. W jagodzie Acai jest aż pięć różnych antocyjan, w stu gramach suchej masy jest ich aż 319 miligramów. Substancje te, to: glukozyd cyjanidyny, rutynozyd cyjanidyny, sambubiozyd cyjanidyny oraz rutynozyd peonidyny i glukozyd peonidyny.
  • Polifenole, które stanowią barierę ochronną dla naszego układu naczyniowo – sercowego to m.in. katechina, epikatechina, procyjanidyny, polimery (w tym również polimery o wysokiej masie cząsteczkowej) oraz trimery. W stu gramach suszu jest aż 1289 miligramów polifenoli.
  • W jagodzie Acai w bardzo dużych ilościach występują też: błonnik, którego w suchej masie jest aż 44 gramy (w stu gramach) oraz witamina A, odpowiednio jej zawartość wynosi 1000 IU.

Olej tłoczony z jagody Acai używany jest w leczeniu problemów trawiennych ,w tym biegunek. Jak na owoc Acai jest rośliną bardzo oleistą, przy czym zawiera bardzo zdrowe lipidy. Nie udało mi się odnaleźć informacji o tym ile substancji oleistych jest w stu gramach jagody, ale po wytłoczeniu olej składa się w pięćdziesięciu sześciu procentach z kwasu oleinowego, w dwudziestu czterech procentach z kwasu palmitynowego i w 10 procentach z kwasu linolowego. Na całość składa się aż 37 różnych kwasów tłuszczowych.

Niektóre reklamy produktów z Acai twierdzą, że jagoda zawiera więcej białka niż kurze jajko, co nie jest prawdą, bo jeśli porównamy zawartość białek w suchej masie jednego i drugiego produktu okaże się, że w Acai jest ich znacznie mniej, niemniej jednak jak na roślinę jagoda zawiera białka w bardzo dużych ilościach. W 100 gramach suszu jest aż 7,9 grama różnych aminokwasów.

Badania nad jagodą

Badania, które prowadzone są nad jagodą nie skupiają się jedynie na stopniowym poznawaniu i opisywaniu jej składu. Wielu badaczy skupia się nad praktycznymi zastosowaniami jagody próbując ustalić jakie faktycznie właściwości zdrowotne (odżywcze, regeneracyjne, ochronne) może mieć jagoda. Eksperymenty trwają i ich wyniki będziemy pewnie stopniowo poznawać. Dziś znamy wynik jednego z eksperymentów. Warto go przytoczyć, bo jest potwierdzeniem na to, że Acai można wykorzystać w profilaktyce antycholesterolowej.

Badanie przeprowadzono na szczurach laboratoryjnych. Wyodrębniono dwie grupy. Jedną z nich karmiono normalnie, drugiej zaaplikowano dietę wysokotłuszczową. Z tej drugiej grupy wyodrębniono z kolei grupę kontrolną która wraz z paszą otrzymywała pulpę z Acai. Co się okazało? Mianowicie u szczurów, które objadały się tłuszczem ale dostawały jednocześnie paszę z jagody nie doszło do podniesienia poziomu cholesterolu w przeciwieństwie do grupy, która nie miała zapewnionej ochrony w postaci pulpy z amazońskiej jagody.

Fakty i mity

O Acai napisano sporo, ale większość publikacji skupia się raczej na legendzie tego owocu, którą stworzyły media i kilka firm zajmujących się dystrybucją produktów z jagody. Jedno jest pewne: jagoda nie jest ani cudem natury ani tym bardziej trudno zarzucić jej brak właściwości odżywczych (również w pewnym stopniu profilaktycznych i zdrowotnych) jest po prostu bardzo zdrowym pożywieniem i tego należałoby się trzymać.

Zastosowanie Acai na przykładzie Acai Berry Extreme

Jeśli chodzi o suplementację z Acai i ewentualne wykorzystanie jej np. w kuracjach odchudzających warto posłużyć się tymi suplementami, które zawierają możliwie dużą dawkę jagody Acai, bo jedynie w ten sposób można rzeczywiście wykorzystać jej potencjał.

Tu przychodzi z pomocą ⇒ Acai Berry Extreme – tabletki z Acai, które zawierają największą dawkę tego owocu.

Jagodę można też wykorzystać do bilansowania codziennej diety. Przyda się, bo w naszym zagodnionym współczesnym świecie zazwyczaj nie zwracamy uwagi na to co i jak jemy i zapominamy o tym, że pożywienie to tak naprawdę zdrowie i to ono kształtuje naszą formę, samopoczucie, mechanizmy, które sterują nami na co dzień.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *